Protetik Diş Tedavisi

Mevcut dişler çürük, periodontal hastalık (dişeti hastalığı) ve travma-darbe gibi nedenlerle kaybedilmektedir, bunun yanı sıra kimi zaman dişler doğuştan eksiktir.

Diş eksikliğiyle birlikte:

  • Çiğneme fonksiyonunun yerine getirilememesi Genel sağlık sorunlarını
  • Çene ekleminde ses, ağrı ve hareket bozukluğu
  • Estetik problemler
  • Konuşma bozukluğu
  • Psikolojik problemler

ortaya çıkar bu problemler günümüzde modern diş hekimliğinin sağladığı farklı tedavi seçenekleriyle çözümlenebilir hastaya kaybettiği estetik ve fonksiyon geri kazandırılır.

Dental İmplantlar Nasıl Uygulanır?

Öncelikle diş hekiminizin yaptığı konsültasyon sonucu implant uygulaması için uygun bir aday olmanız gerekmektedir. Dental implant genellikle lokal veya tercih edilirse genel anestezi altında çene kemiğine yerleştirilir. İyileşme süreci sonunda implant kemikle kaynaşır ve osseoentegrasyon sağlanır. Osseoentegrasyon sonrası protez aşamasına geçilir. Hekiminizi uygun protezi acısız bir şekilde implantın üzerine yerleştirir.

Dental İmplnat Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Dental implantlar uygulanan bölgeye baskı yapmayınız.
  • Doktorunuzun önerdiği şekilde ilk 24 saat buz uygulamasını yapınız l(ağız dışından 10dk temas halinde tutup, 10 dk ara vererek).
  • Doktorunuzun önerdiği ilaç ve ağız gargarasını tavsiye edildiği şekilde kullanınız.
  • Operasyon günü ve ertesi iyileşmeyi geciktirici durumlardan kaçınınız. Örn. sert, çok sıcak ve çok soğuk yiyecek / içecek tüketimi, sigara kullanımı…
  • Eğer protez kullanıyorsanız hekiminize danışmadan kullanmayınız.
  • Kanamaya sebep olmamak için, lütfen tükürmeyiniz ve ağızınızı suyla çalkalamayınız. Kanama ağzı dolduracak büyüklükte ise hekiminize danışınız.

ÖNEMLİ!!!

Birkaç günden fazla devam eden şişlik, kanama, ağrı, uyuşukluk var ise mutlaka diş hekiminizi arayınız.

Sabit Protezler (Kuron – Köprü Uygulamaları) Metal Alt Yapılı Porselen

Aliyapı olarak diş dokularına uyumlu, gerekli dayanıklılığa sahip ve sağlığı idame ettirebilecek diş hekimliğine özel metallerin kullanıldığı protezlerdir. Standart metal alaşımlı sabit protezler tüm dişlere uygulanabilmektedirler. Alerjik reaksiyonlara sebep olduğu anlaşılan Nikel, hastalarımıza sunmuş olduğumuz tedavilerde yer almamaktadır. “Nikel free” sistemler tercih edilmelidir.

Zirkonya Alt Yapılı Porselen

Zirkonyum, doğada bulunan ve daha kolay anlaşılır haliyle “BEYAZ METAL” dir. Zirkonyum günümüzde uygulanan metal destekli veya metal altyapılı porselenlerden farkı alt yapısının beyaz renkli olmasıdır. Ayrıca normal metalden baskı ve gerilme kuwvetlerine karşı çok daha dayanıklı oluşu, özellikle ısırma ezme gibi hem yatay hem de dikey kuwetlerin çokça uygulandığı ağız ortamı için mükemmel bir alternatiftir. Zirkonya kaplamalar, Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere dayanıklı ve doğal diş renginde olan ‘ zirkonyum ‘ kullanılmaya başlanıldı. Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum uygulamasında alt yapı olarak metal yerine beyaz alaşım olan zirkonyum kullanılır. Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip bir malzemedir. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de estetik bir görünüm sağlamasıdır.

Tam Seramik Porselen (Full Estetik-E-max) (Alt yapısız porselen)

Doğal dişlerdeki derinlik ve canlı görünümün sebebi ışık geçirgenliği ve diş dokusunu oluşturan katmanların renk geçişlerindeki uyumdur. Estetik özelliklerin temeli de doğalı taklit edebilme yeteneği olduğu için, doğal dişler gibi ışık geçirgenliğine sahip Tam Seramik Restorasyonlar estetik çalışmalarda ilk tercihimiz olmalıdır. Tam seramik kronlar ve köprüler metal bir iç tabaka içermedikleri için ışık geçirme özellikleri yüksektir. Böylece özellikle ön dişlerin restorasyonunda doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Metal destekli porselen kaplamalar ne kadar estetik yapılmaya çalışılsa da, ışık, porselen kaplamanın hemen yüzeyinde geri yansır ve uygulandığı dişin dişetine ışık iletimini engeller. Bu durum doğal dişlere oranla daha yapay bir görünüme ve özellikle ön dişlerin dişeti bölgesinde gölgelenmelere neden olabilir.

Tam seramik kuron ve köprüler, güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Adından anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır.

Laminate Veneer (Yaprak porselen)

Aşırı madde kayıplarını önleyen ,dişlerin sadece ön yüzeylerini kapsamına alan ,sözlük anlamı yaprak inceliğinde olan laminate veneerler; özellikle ön grup dişlere son yıllarda yaygın bir şekilde uygulanan estetik restorasyonlar olmuşlardır. Dişlerin birbirleriyle ve dudak-gülüş çizgisiyle uyum içerisinde olmadığı durumlarda, dişlerde herhangi bir işlem (kesim) yapılmadan alınan ölçülerden elde edilen modeller üzerinden, 3 boyutlu olarak ağıza aktarılabilen ve hasta isteklerini, beklentilerini en iyi şekilde yansıtan, hasta-hekim işbirliğiyle, lamina tasarımlarını birlikte yapmaya yardımcı olan Gülüş Tasarımı yardımıyla porselen laminate veneerler (yaprak porselenler) yapılmaktadır.

Ayrıca ;

  • Ön bölgede estetiği bozan çürük, ideal renk ve formunu kaybetmiş dişler,
  • Diastemalar (Dişler arası açıklıklar)
  • Tetrasiklin renkleşmeleri (Antibiyotik renkleşmeleri)
  • Mine hipoplazisi gibi mine defekt ve malformasyonları (Yapısal olarak dişlerin mine yüzeylerinin bozuk olduğu durumlarda)
  • Florozis renkleşmeleri (Aşırı flor alınması durumunda dişlerde meydana gelen kahverengi renkleşmeler)
  • Kanal tedavisi sonrasında oluşan renkleşmeler, Diş eksiklikleri durumlarında, eksik dişin yerine sürmüş olan dişin, o bölgede varolması gereken dişe benzetilmek istendiği durumlar
  • Dişlerinde çapraşıklık bulunan fakat Ortodontik tedaviyi (tel tedavisi) kabul etmeyen bireylerin görünümlerinin düzeltilmek istendiği gibi durumlarda yapılabilir.

Porselen Dolgular İnley – Onley nedir?

Diş çürüklerinin tedavisinde dolgu materyali olarak genel olarak kompozit dolgular yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak aşırı madde kaybı olan dişlerde bu dolgular yerine hem estetik hem de dayanıklıklarından dolayı porselen dolguları tercih etmekteyiz. İnley onleyler çürük dokunun temizlenmesinden sonra ölçü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanan dolgulardır.

Hareketli Protezler

En basit haliyle “takıp çıkarılabilen” protezlerdir. Parsiyel Protezler (Kısmi Protezler): Ağızdaki mevcut diş sayısı sabit bir köprü yapımı için yeterli değilse hem dişlerden hem de hastanın ağız içi yumuşak dokularından destek alınarak yapılır. Çıkarılıp takılabilen protezlerdir. Sadece akrilikten veya metal kaideli akrilikten (iskelet protezler) yapılırlar. Sadece akrilikten yapılan protezler, uzun ömürlü olmamaları nedeniyle kısıtlı miktarlarda ve daha çok geçici protezler olarak tercih edilirler.

İskelet Parsiyel Protezler

Hastanın ağız içi yumuşak dokularından ve mevcut dişlerden direk veya indirek tutucularla (kroşe-çengel) destek alan, alt yapısı metal hareketli protezlerdir.

Hassas Tutuculu Parsiyel Protezler

Hastanın ağız içi yumuşak dokularına ve kronlanan mevcut dişlerin üzerlerine yerleştirilen, tutuculardan destek alan hareketli protezlerdir. Halk arasında çıtçıtlı protezler olarak da bilinirler.

Total protezler (Tam protezler)

Ağızdaki tüm dişler kaybedildiğinde yapılan protezlerdir. Diş eti renginde akrilik kaide üzerinde prefabrik dişlerin dizilmesi ile hazırlanan yumuşak doku destekli hareketli protezle- rdir. Negatif hava bacıncı ile ağızda tutunurlar.

İmplant Üstü Protezler

Çene kemiğine yerleştirilen implantlardan destek alınarak yapılan protez tipleridir.

Dişsiz bölgenin uzunluğuna, yapılan implant sayısına, implantın bulunduğu bölgeye ve açısına, mevcut kemikteki kayıp miktarına, dudakların durumuna, yüz yüksekliğinin durumuna, çene kavsinin şekline ve karşıt çenenin durumuna göre yapılacak olan protez tipi seçilir.

İmplant Üstü Sabit Protezler

Kuron ve köprü şeklinde yapılarak hastanın çıkarıp takamayacağı sabit, ağzın diğer dokularından destek alınması gerekmeyen protez tipidir. Dişsiz bölgenin uzunluğuna ve dişeti kalınlığına göre

  • Simante (Yapıştırmalı) Protezler
  • Vidalı Protezler

olmak üzere 2 farklı tiptedir

İmplant Üstü Hareketli Protezler

İmplant üstü hareketli protezler son derece çeşitlilik gösterir. Protez tipinin seçiminde birçok kriter etkilidir.

Başlıca İmplant Üstü Hareketli Protez Tipleri:

  • Ball ataşman
  • Locator ataşman
  • Bar sistemi

Ball ataşman ve Locator ve Bar sistemleri

Hastaya 2 veya 4 implant yapılarak, protezin içindeki ve implantın üzerindeki parçaların birbilerine bağlanarak,implant haricindeki yumuşak ve sert dokudan da destek alan, hareketliliğin en aza indirilmeye çalışıldığı ve hasta konforunun klasik hareketli proteze nazar artırılmaya çalışıldığı sistemdir.

İmplant Üstü Hibrid Protezler

Adından da anlaşılacağı gibi sabit ve hareketli protezlerin özelliklerini taşıyan, hasta tarafından takıp çıkarılamayan, implant dışındaki dokulardan da destek alan, onları taklit eden, hekim tarafından kontroller esnasında çıkarılıp takılabilen implant üstü protez çeşididir.