Estetik diş hekimliği; diş ve diş etleri üzerine yapılan çeşitli uygulamalar ile estetik görüntü, konuşma bozuklukları ve kaybedilmiş fonksiyonların iyileştirilmesidir.
Estetik diş hekimliği hangi durumlarda uygulanır?
Travma veya çürük sebebiyle kırılan ve renk değişimine uğrayan, çapraşık, düzensiz ve form bozukluğu olan dişlerde, diş eksikliklerinde, diş etlerindeki renk ve şekil bozukluklarında uygulanır.
Estetik diş hekimliğinde hangi tedavi yöntemleri kullanılır?
Porselen Laminate Veneerler (Yaprak Porselen)
Aşırı madde kayıplarını önleyen ,dişlerin sadece ön yüzeylerini kapsamına alan ,sözlük anlamı yaprak inceliğinde olan laminate veneerler; özellikle ön grup dişlere son yıllarda yaygın bir şekilde uygulanan estetik restorasyonlar olmuşlardır.
Dişlerin birbirleriyle ve dudak-gülüş çizgisiyle uyum içerisinde olmadığı durumlarda, dişlerde herhangi bir işlem (kesim) yapılmadan alınan ölçülerden elde edilen modeller üzerinden, 3 boyutlu olarak ağıza aktarılabilen ve hasta isteklerini, beklentilerini en iyi şekilde yansıtan, hasta-hekim işbirliğiyle, lamina tasarımlarını birlikte yapmaya yardımcı olan Gülüş Tasarımı yardımıyla porselen laminate veneerler! yaprak porselenler) yapılmaktadır.
Ayrıca ;
- Ön bölgede estetiği bozan çürük, ideal renk ve formunu kaybetmiş dişler,
- Diastemalar (Dişler arası açıklıklar)
- Tetrasiklin renkleşmeleri (Antibiyotik renkleşmeleri)
- Mine hipoplazisi gibi mine defekt ve malformasyonları (Yapısal olarak dişlerin mine yüzeylerinin bozuk olduğu durumlarda)
- Florozis renkleşmeleri (Aşırı flor alınması durumun- da dişlerde meydana gelen kahverengi renkleşmeler)
- Kanal tedavisi sonrasında oluşan renkleşmeler,
- Diş eksiklikleri durumlarında, eksik dişin yerine sürmüş olan dişin, o bölgede var olması gereken dişe benzetilmek istendiği durumlar
- Dişlerinde çapraşıklık bulunan fakat Ortodontik tedaviyi (tel tedavisi) kabul etmeyen bireylerin görünümlerinin düzeltilmek istendiği gibi durumlarda yapılabilir.
Tam Seramik Restorasyon-E-max (Altyapısız Porselen- Full Estteik Porselen)
Doğal dişlerdeki derinlik ve canlı görünümün sebebi ışık geçirgenliği ve diş dokusunu oluşturan katman- ların renk geçişlerindeki uyumdur. Estetik özelliklerin temeli de doğalı taklit edebilme yeteneği olduğu için, doğal dişler gibi ışık geçirgenliğine sahip Tam Seramik Restorasyonlar estetik çalışmalarda ilk tercihimiz olmalıdır. Tam seramik kronlar ve köprüler metal bir iç tabaka içermedikleri için ışık geçirme özellikleri yüksektir. Böylece özellikle ön dişlerin restorasyonunda doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
Metal destekli porselen kaplamalar ne kadar estetik yapılmaya çalışılsa da, ışık, porselen kaplamanın hemen yüzeyinde geri yansır ve uygulandığı dişin dişetine ışık iletimini engeller.
Bu durum doğal dişlere oranla daha yapay bir görünüme ve özellikle ön dişlerin dişeti bölgesinde gölgelenmelere neden olabilir.
Tam seramik kuron ve köprüler, güçlendirilmiş porselenden yapılırlar.
Adından anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır.
Zirkonya (Zirkonya Altyapılı Porselen Kaplama)
- Zirkonyum, doğada bulunan ve daha kolay anlaşılır haliyle “BEYAZ METAL” dir.
- Zirkonyum günümüzde uygulanan metal destekli veya metal altyapılı porselenlerden farkı alt yapısının beyaz renkli olmasıdır.
- Ayrıca normal metalden baskı ve gerilme kuwvetler- ine karşı çok daha dayanıklı oluğu, özellikle ısırma ezme gibi hem yatay hem de dikey kuwetlerin çokça uygulandığı ağız ortamı için mükemmel bir alternatiftir.
- Zirkonya kaplamalar, Estetik diş hekimliğinin göstermiş olduğu gelişmeler ile diş hekimliğinde, yüksek kuvvetlere dayanıklı ve doğal diş renginde olan ‘ zirkonyum ‘ kullanılmaya başlanıldı.
- Klasik metal köprülerden farklı olarak, zirkonyum uygulamasında alt yapı olarak metal yerine beyaz alaşım olan zirkonyum kullanılır.
- Son teknoloji ürünü bu altyapı estetik ve dayanıklılığı bir arada sunabilme özelliğine sahip bir malzemedir.
- Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek
- dayanıklılıkla arka bölgedeki köprülerde de estetik bir görünüm sağlamasıdır.
Porselen Dolgu Uygulamaları (İnlay-Onlay) Inley-Onley nedir?
- Diş çürüklerinin tedavisinde dolgu materyali olarak genel olarak metal ve kompozit dolgular yaygın olarak kullanılmaktadır.
- Ancak aşırı madde kaybı olan dişlerde bu dolgular yerine hem estetik hem de dayanıklıklarından dolayı porselen dolguları tercih etmekteyiz.
- Inley onleyler çürük dokunun temizlenmesinden sonra ölçü alınarak laboratuvar ortamında hazırlanan dolgulardır.
- Inley-Onleylerin avantajları nedir? Estetiktirler.
- Diş ile uyumları özellikle ara yüzlerde çok iyidir.
Plastik Periodontal Cerrahi (Dişeti Estetiği)
- Dişlerin ve ağızın estetik görünümü açısından dişlerin şekli kadar onu çevreleyen dişetinin rengi ve görünümü de önemlidir.
- Dişetlerinin uzunluğu ve şekli, dişeti dokusundaki kayıplar, iltihaplı ve şişmiş dişetleri, yapılan restorasyona bağlı dişeti kenarında oluşan grimsi renklenmeler ağızın estetik görünümünü olumsuz yönde etkiler.
- Bütün bunların yanında gülümseme sırasında ortaya çıkan dişeti görünümü de başka bir estetik parame- tredir.
- Yapılan dental tedavi, bütün bu veriler değerlendiril- erek kişiye özel oluşturulmalıdır.
- Bütün bu parametreler değerlendirilerek dişler ve dişetlerinin sağlıklı ve estetik bir görünüşe kavuşması için kişiye özel çözümler ve değerlendirmeler yapılmalıdır.