Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu diş hekimliği, ağızda ilk dişin sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar süren bir kontrol / tedavi kavramıdır.

Çocuklukta Koruyucu Hekimlik;

  • Diş fırçalama
  • Diş gelişiminin takip edilmesi
  • Diş ipi kullanma
  • Florür uygulaması
  • Kötü alışkanlıkların kontrolü (parmak-dil emme, tırnak yeme vb.|
  • Ortodontik tedavi
  • Uygun beslenme alışkanlığı kazandırma eFissür örtücüler
  • Darbelerden koruma (spor koruyucuları) ailenin işbirliği konularını kapsar.

Mevcut dişleri çürük oluşmadan korumak, çocuğun daha iyi beslenmesini, açık ve net konuşmasını ve sonuçta genel sağlığını olumlu etkileyerek daha mutlu bir çocuk olmasını sağlar.

KORUMAK KURTARMAKTIR!

Yukarıda bahsedilen önerileri uygulayarak diş çürüklerini önleyebilir,dişlerimize sahip çıkabiliriz. Dişlere yapılan hiçbir restoratif tedavi uzun yıllar dayanmamaktadır. Bu yüzden orijinali korumak önemlidir.

Aileye Düşen Görevler

Düzenli ve Doğru Fırçalama Eğitimi

Düzenli diş fırçalamak bakteri sayısını ve besin retansiyonunu (birikimini) azaltmak için bilinen en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ailelerin bu konuda bilmesi gereken nokta etkili fırçalama yaşının çocuktan çocuğa değişebilmekle birlikte beş yaşından sonra olduğudur.

Çürüksüz dişler için çocuklarınızın bu yaşa gelene kadar, dişlerini günde en az iki kere, sizin fırçala- manız gerekmektedir. Diş fırçalama alışkanlığının yerleşmesi için fırçanın önce çocuğa verilmesi sonrasında ailenin dişler temizlemesi gerekmektedir.

Beslenme

Çürüksüz dişler için doğru beslenmek büyük önem taşımaktadır. Bilinenin aksine çürük oluşumunda sadece çikolata ve şekerin yeri yoktur. Birçok besin türü ağız ph’sını değiştirmekte ve bunun sonucunda çürüğe yol açmaktadır. Diş hekiminiz beslenme alışkanlıklarınızı inceleyip yaptığınız yanlışları tespit edecek ve size ağız hijyeniniz açısından neler yapmanız gerektiğini anlatacaktır.

Hekime Düşen Görevler

Fissür Örtücüler

Düzenli beslenme ve fırçalama çoğu zaman çürüksüz dişler için yeterli olmayabilir. Azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan fissür” adı verilen girintiler en sık çürüğün oluştuğu bölgelerdir. Bu bölgelerde daha fazla çürük görülmesinin nedeni fissürlerin dar ve derin olması nedeniyle diş fırçası kılının bu bölgelerde etkili temizlik yapmak için yetersiz kalmasıdır. Bu yüzden çürük oluşumunu önlemede diş hekimlerin en sık uyguladığı koruyucu yöntemlerden biri fissür örtücüler”dir.

Bu koruyucu uygulamada fissür örtücü” adı verilen beyaz renkli, akışkan madde ile girintiler (fissürler) doldurulur ve bu akışkan madde özel bir ışın ile sertleştirilir. Bu sayede besin artıklarının girebileceği ve fırçalama ile ortadan kaldırılmasının zor olduğu, çürüğe elverişli bölgeler ortadan kaldırılmış olur.

Flor Uygulaması

Flor uygulamak diş minesini zararlı asitlere karşı korumak, çürük oluşumunu engellemek, başlangıç seviyesindeki çürükleri durdurmak için alınabilecek en etkili ve basit önlemdir.

Çocuklarda süt dişlerinin tamamlanmasından sonra yapılacak flor uygulamaları, diş yapısını güçlendirip, bakterilerin ürettiği asitlere karşı dirençli olmalarını sağlayacaktır.

İlk flor uygulamasından sonra hekiminiz çocuğunuzun risk grubunu belirleyerek 4-6 ayda bir düzenli kontrollere çağıracaktır.

Dişler Nasıl Fırçalanmalı?

Ağız ve diş sağlığının bozulması kalp, böbrek ve romatizma gibi rahatsızlıkların önemli nedenlerindendir. Ağız bakımı kişinin yaşama bağlılığı ve uygarlığıdır. Sağlıklı yaşam duygusudur. Bakımlı bir ağız, dişlerin düzenli şekilde fırçalanması ile kazanılır. Ebeveynler, çocuklarına diş fırçalama ve diş bakım alışkanlığını bebeklik çağında kazandırmalıdırlar. Bebeklik çağında başlayan diş bakımı, doğru ve düzenli fırçalama, diş çürümeleri ve dişeti hastalıkları oluşum riskini çok azaltır. Bununda en sağlıklı yolu dişlerinizin doğru seçilmiş bir fırçayla fırçalanmasıdır.

Diş fırçaları günümüzde çok gelişmiştir.Dil temizleyıcı olanlar da bulunmaktadır.Ayrıca ışıklı lazerli olanlar da vardır.Dişlerimizi fırçalıyoruz çünkü diş fırçalamak bizim bir ihtiyacımızdır. Bunu böyle görmeliyız.günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamak bizim diş temizlığimiz için yeterlidir.

Dişlerimizi fırçalamaktaki amacımız; diş etlerine ve diş minelerimize zarar vermeden dişlerimizin üzerindeki ve aralarındaki yemek artıklarını ve bakteri plaklarını etkin ve doğru bir şekilde temizle- mektir. Ağzımızın içindeki fırçalanması gereken yüzeyleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Üst çene dişlerinin dış yüzeyleri
  • Üst çene dişlerinin iç yüzeyleri
  • Üst çene yüzeylerinin çiğneme yüzeyleri
  • Alt çene dişlerinin çiğneme yüzeyleri
  • Alt çene dişlerinin dış yüzeyleri
  • Alt çene dişlerinin iç yüzeyleri
  • Dilimizin üst yüzeyi

Dişler sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde iki kere fırçalanmalıdır. Her fırçalama 2-3 dakika sürmelidir. Dilin üzerinin fırçalanması da unutulmamalıdır. Diş fırçasının kılları orta-sertlikte olmalıdır.  Sert fırçalama erişkin dönemde minenin aşınmasına neden olabilir. Bunun sonucunda dişte hassasiyet görülebilir.

Aile ve hekim, işbirliği içinde fırçalama, diş ipi kullanma, beslenme alışkanlıklarını düzenleme, florür kullanma ve rutin kontrolleri aksatmadan yerine getirmeyi başarabilirlerse çocuğa ömür boyu sürecek iyi alışkanlıklar kazandırmış olurlar.

Yaşlılıkta Koruyucu Hekimlik

Genellikle 60 yaş üstü bireyler, diş hekimliği konusunda daha öncelere dayanan bazı kalıplaşmış bilgilere sahip oldukları için “ileri yaş koruyucu diş hekimliği” kavramını bilmemektedirler.

*Bu yaş grubu hastalarda, ağızda dişler mevcutsa düzenli temizlik uygulamak gereklidir.

Böylece çürük ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin yanı sıra tat alma duygusu da iyileştirilmektedir. Rutin kontrollerde ise florür mutlaka uygulanmalıdır.

*Ağız içi kanser muayenesi bir başka önemli konudur. Kızarıklık, kanama, acı, ısı değişikliklerine duyarlılık gibi rahatsızlıklar günlük çiğneme fonksiyonlarında başlamış ve iki haftadan uzun sürmüşse mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Herhangi bir kanser lezyonu dişsiz ağızda da ortaya çıkabilir.

Ayrıca, hastaların kullandığı protezlerin de belli aralıklarla hekim tarafından temizlenip cilalanması gereklidir.